keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Starttiopas!

Share
Monet meistä päivittää elämässään kaikkea aivan jatkuvasti; Ostetaan uusi asunto, auto, huonekalut, tietokone ja niin edelleen. Tietokone hoitaa ohjelmistopäivitykset nykyisin automaattisesti ja kaikki pysyy ajantasalla ilman vaivaa.

Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä se seikka että tuo päivitys voisi olla tarpeellinen myös ravitsemusasioissa (vaikka kyseinen "ravitsemus" -termi onkin aika hirviö).

Kaikenlisäksi homma on aivan naurettavan helppoa, monet virallisemmat tahot ovat saaneet kuulostamaan sen vain niin älyttömän vaikealta.

Lapsena mietin että voisiko jokainen päivä olla karkkipäivä ja nykyisin tiedän että voi! Jokunen vuosi sitten pidin tätä täytenä mahdottomuutena ja stressaamiseen asti tutkin ja tutkin että mitä voin syödä ja mitä en. Osa sanoi että rasvat ovat kuolemaksi ja suolalla nostan verenpaineeni niin korkeaksi että suonet räjähtää ylipaineeseen. Onneksi tälläinen mustavalkoinen dualismi ei kuitenkaan ollutkaan se totuus vaan epämiellyttävän totuuden sijasta löysinkin miellyttävän totuuden.

Ei ole ruokia, jotka ovat hyviä tai pahoja sinänsä, kyse on vain laadusta. Ainut mitä ihmisten tulee halutessaan tehdä ruokatottumustensa päivittämiseksi on laatutietoisuuden parantaminen. Tämä on avain kokonaisvaltaisesti parempaan, terveempään ja onnellisempaan elämään.

Nykyään jopa lehdissä kysytään että "Miksi meille syötetään tälläistä roskaa?", mutta tässä ei ole aivan koko totuus kyseessä. Ruokateollisuuden vastuuihmiset eivät missään nimessä ole tyhmiä, eivätkä he meille syötä mitään roskaa. Meillähän on täällä vielä toistaiseksi oikeus valita sitä mitä syömme, edes valtio ei pakota ketään syömään yhtään mitään vaikka kuinka näin väitettäisiin.

Me itse ostamme sitä roskaa, mitä taannoisessa taloussanomien artikkelissa mainittiin. Mitään sellaistahan ei myydä, mitä ei osteta. Tämähän on täysin taloustieteellinen fakta. Ostamalla jotain laadukasta ja hyvää, voit siis vaikuttaa todellakin itse siihen mitä tulevaisuudessa tullaan myymään.

Karta:
hanavettä ensisijaisena juomavetenä
laadutonta ruokasuolaa
margariinia
muoviin pakattuja ruokaöljyjä
laaduttomia tehotuotettuja lihatuotteita
torjunta-aine kyllästettyjä tehotuotantokasviksia
eineksiä
markettikarkkeja
glutamaattinaposteltavia
...ja muitakin tuotteita jotka on tehty rikastuttamaan vain tehtaan ja kauppiaan elämää, ei sinun.

Suosi sensijaan:
lähdevettä
puhdistamatonta luonnollista suolaa
luomuvoita
tummaan lasiin pakattua kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä
raffinoimatonta kookosöljyä
pientuottajien laadukasta luomulihaa
luomukasviksia (tai parhaassa tapauksessa biodynaamisia)
luomukarkkeja (ekokaupoista)
superfoodeja (tosielämän huijauskoodit ^___^)
luomunaposteltavia

Alempi lista kartuttaa valmistajan ja kauppiaan lisäksi myös sinun kassavirtaasi ja tuo varmasti elämääsi lisää onnellisuutta, intohimoa, inspiraatiota, ideoita ja tehokkuutta. Jaksat paremmin ja ehkä pääset myöskin eroon mitä kummallisimmista vaivoista, joita laaduttomat humpuukituotteet ovat sinulle vuosien varrella aiheuttaneet. Useat kroonisista sairauksista johtuu kroonisista mineraalipuutoksista ja ruoan laatua parantamalla voit aivan oikeasti päästä jopa uskomattomiin tuloksiin, uskoit siihen tai et. Nykyään jo monien tuntema Viidakkomies selätti puhtaamman ja mineraalirikkaamman ruoan avulla 'niinkin mitättömät' krooniset sairaudet kuten MS-tauti ja Astma. Näitä esimerkkejä alkaa olla jo useampia ja ajanmyötä yhä useampi heistä astuu myös julkisuuteen.

Alemman listan tuotteita löydät laatutietoisuuttaan parantaneista hyvinvarustetuista perusmarketeista sekä etenkin ekokaupoista, joita löytyy jo useilta pienemmiltäkin paikkakunnilta. Kertokaa kauppiaallenne selvästi, että haluatte vastaisuudessa parempaa ruokaa myytäväksi. Kun he toteuttavat toiveenne, ostakaa sitä ja näinollen viestitätte kauppiaalle että kysymillenne tuotteille on kysyntää. Kun muut näkevät kohentuneen hyvinvointisi päältäpäin, hekin kiinnostuvat asiasta ja voit suositella heillekin samaa 'reseptiä' mitä itsekin olet kokeillut, laatutietoisuuden parantamista.

Ollin ex-sairauksien rinnalla omat voitetut masennus, seborrinen ihottuma ja krooninen 'surkean ihon syndrooma' ovat aika mitättömiä, mutta kuitenkin kelpoja esimerkkejä siitä mitä ruoan laatua parantamalla voidaan myös saavuttaa. En voi löytää sanoja sille, kuinka kiitollinen olen siitä että aikanaan näihin juttuihin törmäsin ja oma 'tipping-point' tapahtui viimeistään kun sattumalta törmäsin Ollin mahtavaan blogiin.

Kaikki selviää kokeilemalla. Mineraalirikkaampi, puhtaampi ja laadukkaampi ruoka tuskin on kenellekään ainakaan haitaksi. Viimeviikolla pidin ensimmäisen vähän isomman luennon ja sain jonkinverran negatiivista kritiikkiä siitä, etten esittänyt tieteellisiä tutkimuksia tai lähteitä väitteilleni siitä, että laadukkaampi ravinto saattaisi olla avuksi myös erilaisten terveysongelmien voittamisessa. Jatkossa aion panostaa myös lähdeviitteisiin sen verran kuin näen tarpeelliseksi, jotta hekin jotka eivät uskalla kokeilla mitään ilman tutkimuksia, saisivat uskallusta ja itseluottamusta kokeilla edes jollain asteella laadukkaamman ravinnon vaikutusta itselleen ja omalle hyvinvoinnilleen.

Teen piakkoin pitkän ja kattavan artikkelin, josta selviää kokonaisvaltaisemmin että mitä kannattaa korvata milläkin. Tulen päivittämään sitä aina kun tulee vastaan uusia juttuja aiheen tiimoilta. Luennolla mainitsin myös pari liikettä missä itse tykkän asioida. Yksi oli vaasalainen ekokauppa ja yksi valtakunnallisen suurketjun iso hypermarket. Mainittakoon vielä että en omaa mitään kaupallisia kytköksiä näihin liikkeisiin, vaan puhtaasta hyvästä tahdosta näitä suosittelen kun olen huomannut ne yhteensopiviksi oman elämäntyylini kanssa. Markkinoiden määrämässä yhteiskunnassa voi tehdä aivan oikeasti joitain asioita myös ilmaiseksi, ilman mitään kykentöjä mihinkään suuntaan. Tämä on vaikeatajuinen asia monelle, mutta nykyään se on mahdollista.

Haluan toivottaa kaikille mahtaville lukijoilleni parasta alkavaa kevättä ja kesää ikinä! ^____^
Kiitos!

Jos pidät tästä artikkelista ja arvelet, että tästä voisi olla sinulle tai muille hyötyä, olisin erittäin kiitollinen mikäli voisit jakaa tämän vaikka Facebookissa tai Twitterissä ystävillesi. Se on aivan mahtava keino kiittää minua tämän artikkelin jakamisesta kanssasi! :)

17 kommenttia:

 1. Jos alat kamppailemaan tieteellisten perustelujen kanssa, niin voi olla työlästä. Tietysti on hyvä tietää syitä, että miksi hommat toimii, mutta esmes blogissa ja luennoilla ei ihan oikeasti kannata tuhlata aikaa tieteellisen näkökulman jankkaamiseen. Aina on kritisoijia, jotka vaan valittaa todisteiden puutetta, eikä siltikään ehkä tee mitään vaikka löisin hienot tutkimustulokset tiskiin.

  Eihän Wolfe tai Jakekaan keskity lähdeviitteisiin. Pitää vaan onnistua vakuuttamaan kuulijat passionilla, retoriikalla ja omien kokemusten/kautta perehtyneisyyden esille tuonnilla. Suosittelen tutustumaan Juhana Torkin Puhevaltaan. Hyvä kuulla, että oot päässy stageille, se on kyllä parasta.

  Viikonloppuna aukeaa Kokkolassa luomukauppa Chaga ja oon siellä pyörittää smoothieita. Olisko jätkällä mahiksia tulla pyörähtää? Olis kiva nähdä, kun kerranki tulen sinnepäin :)

  Nätti kuva!

  VastaaPoista
 2. Moikka Pessi! Kiitos kannustavasta kommentista! :)

  Itse ajattelin että laitan joitain lähteitä käsittelemistäni aiheista paperille joihin tulee muutakin oheismateriaalia luentoon liittyen, en tosiaankaan rupea viemään aikaa luennoiltani mihinkään tieteellisiin vakuutteluihin. Kukin saa sitten itse ottaa tieteelliseltä pohjalta asioista selvää mikäli näkee tarpeelliseksi. Tämä siis koskee luentoja joille tulee väkeä joita ei välttämättä niin täysillä ees nappaa aiheet (tyky-päivät sun muut joihin osallistujat ei omasta pussistaan maksa välttämättä mitään). Aina löytyy nukkujia ja valittajia, siitä ei pääse mihinkään. En todellakaan lannistu negatiivisesta palautteesta, päinvastoin. Nytkin valtaosa oli kuitenkin positiivista kaikin puolin :)

  Mahtava homma toi Kokkolan Chaga! ^____^
  Pakko tulla tsekkaamaan, eli siis silloin nähdään! Lauantainako oot paikalla vai kuinka?

  VastaaPoista
 3. Sain myös palautetta rivienvälistä siitä että oon liian innostunut ja käytän liikaa superlatiiveja! :DD Se kertoo jo vähän jengistä ja niiden asenteesta.

  Melkeen jo peloteltiin jatkotoimenpiteillä kun kerroin että ravinnolla voi päästä parempiin tuloksiin kuin lääkkeillä, niin ei kuulemma saisi tehdä, ainakaan virallisesti... ^____^

  Täysin omilla luennoillani keskityn sitten juuri tasan niihin asioihin, mihin itse haluan. Näistä asioista oikeasti kiinnostuneet ihmiset ovat senverran järkeviä, että he osaavat itsekin etsiä lähteet tieteellisille perusteille mikäli sellaset ylipäänsä kiinnostaa.

  Itselleni on riittänyt omat kokemukset, vaikka alussa toki otinkin myös tieteellisestä puolesta senverran selvää kuin näin tarpeelliseksi. Molemmat näkökulmat on hyviä, mutta itse en vaatinut ketään todistamaan mitään vaan kokeilin itse ja kaivoin tiedot esiin itsenäisesti.

  Viikonloppuna nähdään. Loistava homma kyllä! ^____^

  VastaaPoista
 4. Tsekatkaa miten mä oon tehny/teen muutamas viikos lähdevedestä valtakunnan kovimman ilmiön. Ei taatusti ensimmäistäkään tiedeläppää, ei oikeastaan edes perusteluita. Ei hyviä asioira pidäkään perustella tai selitellä millään tavalla. Liekitys on se juttu. Innostuksen ja hyvän asian jakaminen. Oman kokemuksen ja tunteiden jakaminen, eli omista asiaan liittyvistä kokemuksista ja tunteista avautuminen. Ja äärimmäisen puoleensavetävä super fun hauskanpito parhaissa energioissa ever. Selittely antaa juurikin väärän signaalin. Liekityksestä ja elämästä ja vedestä, foodista ym huippulaadusta Avoimesti Nauttiminen antaa juuri oikean. Plus aito halu jakaa se

  VastaaPoista
 5. Jos vetää vasemmalla aivopuoliskolla, jengi vastustaa, säikähtää, tylsistyy ja pitää (puhujaa) mega lamena ankeena.

  Kun taas puhuu ja toimii aidosti sydämestä, syntyy ihan mad siistii Yhteyttä ja loistavia suhteita. Puhuu aidolla tunteella ja aidoista tunteista (ja aivot narikkaan)

  Mä kerron lähdevedestä et Sailan kroppa tarviisitä, ja nyt muutkin kiittelee siitä enempi kun mistään ever ja se on ihquu ja haluun inspata muitakin tekeen hyvää toisilleen ja huolehtiin toistensa tärkeimmästäeli parhaan veden saannista

  VastaaPoista
 6. Myös asia-puolessa keskityn niihin pointteihin, mitkä oikeesti liittyy juuri mun tarinaan, eli mihin just mulla on voimakkaita tunteita herättävä henkilökohtanen suhde (Letku J saa hoitaa loput)

  On niin siistii puhua asioosta jotka herättäätunteita, ja selittää jokanen juttu oman ihme tarinan kautta, kerraten samalla kaikkia niitä ihmeellisiä (oppimis)kokemuksia vuosien ja kuukausien varrelta

  VastaaPoista
 7. Jos puhuu et "tää on näin", periaatteessa valehtelee, koska me voidaan Tietää vain oma kokemus. Eli kun "faktojen" sijaan jaatkin mitä runnet ja oot kokenu, puhut aina totta. Kukaan ei voi väittää vastaan, tyyliin "kuitenkaan ei sul ollu sellanen tunne.." moinen olis aika absurdia :)

  Aina voi sanoo "en tiedä, mut mulle tapahtu näin ja näin ja se oli kieltämättä munkin mielestä ihan mega ihmeellistä..."

  VastaaPoista
 8. Toi on niin totta. Ne ketä kiinnostaa kaikki nippelitieto tieteellisine faktoineen, ei ehkä missään vaiheessa kiinnostukaan aiheesta vaikka kuinka yrittäisi vääntää asiaa rautalangasta.

  Tälläisten ihmisten tietoisuuden taso ei vain vielä riitä omaksumaan tämänkaltaisia itsestäänselvyyksiä. Jos jollekin on oikeasti pakko todistaa tieteellisesti että hyvät rakennusaineet kehollesi tekee kehostasi kokonaisvaltaisesti hyvän, on melkein parempi vaan antaa tälläisten ihmisten olla ja keskittyä niiden auttamiseen jotka on valmiit ottamaan sitä vastaan.

  Tässä on paljon paljon kehityttävää (kuten aina), mutta kuitenkin mukava huomata että vain muutama palaute oli negatiivisempi sävyltään. Innostuneita joukossa oli mielestäni selkeesti enemmän kuin oppositiota, eli siis voittohan toikin oli joka tapauksessa, kaikille. Niin mulle kuin niille innostuneillekin.

  Tätä tilaisuutta en itse järjestänyt vaan se tilattiin multa. Kävin puhumassa tyypeille (juoksukoululaisille ikähaartukaltaan ehkä 18-60v) jotka on ennen saaneet aikalailla valtion virallisen ravitsemusluennon sisällöltään tuunattuna vähän edes nykyaikaisemmaksi. Itse puhuin pääasiassa ravinnon laadusta ja etenkin vedestä. Oli haastavaa tiivistää niin kokonaisvaltainen asia edes 1,5 tuntiin, mutta ihan kunnialla siitä mielestäni suoriuduin.

  Tosi hyvät fiilikset jäi mulle hommasta ja lisää satelee 'tilauksia' :)

  Pian pääsen puhumaan myös sellaiselle yleisölle, jossa ei oo vaaraa että olis sellasia joita homma ei oikeesti kiinnostais. Silloinkin jos porukasta löytyy joku jota ei inspaa, saa luonnollisesti sijoituksensa takaisin täysmääräisenä. Nää on mahtavia hommia ja mukava huomata kuinka porukka alkaa heräileen ja ottaan itse omaa elämää haltuunsa sen sijaan että delegois sen valtiolle tai terveysvirastoille ^_____^

  VastaaPoista
 9. Kiitti Olli sullekin taas noista arvokkaista vinkeistä. Pitää täysin paikkansa ja motivoi mua taas sparraamaan itseäni hyvässä hengessä entistäkin paremmaksi! ^____^

  VastaaPoista
 10. Suunnittelin tuota ekaa luentoani melkeen kuukauden.

  Sitten hermostuin omaan 'saamattomuuteeni' ja deletoin kaiken. Kirjoitin parissa tunnissa uuden ja siitä tuli about 129 miljoonaa kertaa parempi kuin siitä 'loppuun asti hiotusta'.

  Tossakin näki kuinka iso merkitys sillä on ettei stressaa ja että tekee kaikki asiat VAIN silloin kun on se oikea fiilis ja inspiraatio siihen. Turhaan stressasin ja murehdin, kaikki meni hyvin ja nyt on todella hyvä lähtee viemään hommaa eteenpäin liekitystsunamina kohti jotain ääretöntä ^____^

  VastaaPoista
 11. Mahtavia kommentteja, etenkin toi Markuksen vika tuossa! ^

  "Sain myös palautetta rivienvälistä siitä että oon liian innostunut ja käytän liikaa superlatiiveja! :DD Se kertoo jo vähän jengistä ja niiden asenteesta."
  Tuo pomppasi alusta esiin, mietin vain, että mitenköhän mun touhuja katsottais noiden linssejen läpi. Mä en oo käyny lukiossakaan esim. yhtään tuntia fysiikkaa tai kemiaa, eikä muutenkaan oo oikein mistään minkäänlaista järkevää pohjaa (tunnetason pohjaa senkin edestä!), mut jostain syystä jotkut kovat tyypit tuntuu olevan liekeissä musta(kin)!!!! :D Ja sit oon siitä vaan ite vielä enemmän liekeissä ja musta tuntuu, et tää homma on ihan vierivä lumipallo ja ihan lähössä käsistä! :D
  Ootte ihania.

  VastaaPoista
 12. Niin oot Miina säkin, ihana! <3<3<3

  Tommosissa tilaisuuksissa, missä ihminen ei joudu maksamaan penniäkään mistään eikä oikein edes tiedä minne on tullut, löytyy varmasti aina niitä keiden suurin intohimo on kyseenalaistaa ja 'laittaa kapuloita rattaisiin', mutta niistä oikeesti viis! ^____^

  Sulla on niin mahtava asenne että aivan tasan varmasti, jos vain haluat (ajattelin vaan kun ilmaisutaidon lukiossa oot) niin heti kun tänne johki järkätään jotain isompaa tapahtumaa näihin aiheisiin liittyen, tuut TODELLAKIN puhumaan ja kertomaan :) Oma "longevity NOW" konferenssi tännekin :)

  Jake ja Ola päästaroiks, Mikko puhumaan henkisestä puolesta, Pessi vaikka itsensä kehittämisestä, ravinnosta ja kaikesta mistä se on liekeissä, sä kokonaisvaltaisesti kaikesta tosta ENERGIASTA ja mä jostain mikä sillä hetkellä on se "the thing" :)

  Mukaan myös muut lukuisat starat joita en tässä just nyt tajunnut mainita, löytyyhän niitä jo pilvin pimein! ^____^

  Suomenkiertue :)

  VastaaPoista
 13. Vau, mahtavaa asennetta näissä kommenteissa! Äkkiä sitä ravintoheräämistä alkaa tapahtua! Tuossa just bongasin yhden valveutuneen hypermarketmyyjän ansiosta luomusiemenkaupan, www.maatiainen.fi

  innostuin hetkeksi tosi paljon, kunnes tuli vastaan masentavaa infoa siitä miten USA:n luomumaissipelloilla 0,5-2 % sadosta on geenimuuntelun saastuttamaa. Vaikka geenimuuntelu lopetettaisiin välittömästi ja kokonaan, arvelen, että menisi ruokottoman kauan, että ristipölytyksen kautta levinneet muuntogeenit alkaisivat laisinkaan kadota. Monsanto kyllä ansaitsee kaiken mahdollisen boikotoinnin, meidän pitää löytää siihen keinot!

  Ai niin, vielä Kokkolaan uus luomukauppa! Ei oo totta, siis Pessi on siellä lauantaina..? Oletko myöhemminkin? Olishan se kiva häntäkin joskus tavata :D

  VastaaPoista
 14. Moi! Ihana blogi ja kommenttiosio! Innostuin itsekkin tekemään kirjoituksen korvaamisesta. Tsek it out! http://menejatieda.blogspot.com/2011/03/korvaa-shitti-shinella.html

  VastaaPoista
 15. Pessi,

  ei päästäkkään tulemaan nyt, vähän muuttui suunnitelmat viimehetkellä omista asioista riippumattomista syistä.

  Nähdään kuitenkin tässä lähiaikoina, nyt on niin tajuttoman paljon aikaa että tässä vois lähtee käytännössä koska vaan vaikka piipahtamaan vaikka mansesterissa ^_____^

  VastaaPoista
 16. Kivahan tuolla Chagassa oli Kokkolan kirkon ohella poiketa ja ostaa Luolamaan luomuvuohen leipäjuustoa. Nam :P ...samallapa näki Kattilakosket ja Pessinkin, joten ei oikeesti yhtään turha reissu! :)

  VastaaPoista
 17. Kiitos Maria!

  Hyvä myös toi sun artikkeli aiheesta! ^___^

  VastaaPoista